Over mij

TL;DR

"Ik schrijf je een lange brief, want ik heb geen tijd voor een korte." Ik denk dat Blaise Pascal hiermee mijn privécommunicatie wel aardig samenvat (gratis tip: voeg mij nooit toe aan je groepsapp). Maar goed, ik snap dat jij ook dingen te doen hebt, daarom een samenvatting van het verhaal hieronder: mijn naam is Christine, ik ben tekstschrijver en schrijfdocent. Met In Breedste Zin help ik organisaties en creatieve professionals met het bovenhalen, vaststellen en verwoorden van hun verhaal. Ik studeerde Writing for Performance aan Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. (Als je mijn verhalen wilt lezen, verwijs ik je graag door naar mijn blog.) Na mijn afstuderen werkte ik zowel in de creatieve sector als voor bedrijven, organisaties en particulieren. Als je met me wil kletsen, dan kan dat. Lange brieven zijn altijd welkom. Tot gauw!  


In 2009 had ik dringend een bedrijfsnaam nodig. Ik werkte al twee jaar af en aan als zelfstandig schrijver, en nu de werkzaamheden zich begonnen uit te breiden moest ik me in laten schrijven in het handelsregister. Met een naam. Ik had geen idee. Alle bedrijfsnamen die ik verzon klonken te pretentieus, te braaf of waren al bedacht. Mijn afspraak bij de KvK stond ingepland om 14.30 uur. Om 14.00 uur besloot ik om eens de letters van mijn voornaam door elkaar te husselen.

“Onder welke naam mag ik u inschrijven?”, vroeg de KvK-medewerker een halfuur later.
“Nice Shirt!”, zei ik.
“U verkoopt t-shirts?”, vroeg de KvK-medewerker.
“Nee!”, zei ik.

Nice Shirt [tekstbureau] was een feit. In 2015 werd echter duidelijk dat ‘tekstbureau’ de lading niet langer dekte. Naast het schrijven en redigeren van artikelen en columns, webteksten, verslagen, nieuwsbrieven en interviews, hielp ik organisaties inmiddels op een veel breder vlak met het bedenken (én invullen) van hun communicatiestrategie. Bovendien schreef ik scripts, ontwierp ik ansichtkaarten en gaf ik les in creatief schrijven. Als mensen me vroegen “wat ik deed”, antwoordde ik: “Tekst en communicatie in de breedste zin des woords.” Ik had eigenlijk een nieuwe bedrijfsnaam nodig.

Dit keer viel het kwartje gelukkig vrij gemakkelijk.

Van Nice Shirt naar In Breedste Zin
Van maker naar publiek

In 2007 studeerde ik af aan de opleiding Writing for Performance aan Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). In de jaren erna werkte ik als toneel- en hoorspelschrijver en rolde ik, min of meer per ongeluk, het copywritingvak in; iets dat ik nog steeds met veel plezier doe (het copywriten, niet het rollen). Mijn achtergrond als dramaschrijver komt me daarbij goed van pas. Ik ben namelijk getraind om te schrijven voor een publiek. Nu klinkt dat misschien als een inkopper – “ik schrijf teksten voor mensen die die teksten gaan lézen!” - maar het is opvallend hoeveel communicatie-uitingen nog steeds vanuit de organisatie (de maker) worden geformuleerd, in plaats van voor de doelgroep (het publiek).

Het sterkst kom ik dat tegen bij bedrijven die een product of dienst aanbieden. Ze proberen een bloempot te verkopen door te wijzen op de samenstelling van de klei. Dat is alleen leuk als je klantenbestand uit geologen bestaat. Elke andere doelgroep is allang gestopt met luisteren. Een enkele keer is het arrogantie dat voor al die ruis zorgt, maar veel vaker is oprecht enthousiasme over het eigen product daar de oorzaak van. Wanneer je zelf helemaal overtuigd bent van de bloempot, zou je bijna vergeten te zeggen waartoe-ie dient.

En ondertussen staat die bloempot daar maar mooi te wezen. Niemand behalve jij lijkt 'm te zien. Op dat punt kom ik meestal in beeld. Ik help je om je enthousiasme om te zetten in het verhaal dat verteld moet worden, in een vorm waarop ernaar geluisterd wordt. Samen stellen we allereerst scherp op wat jij belangrijk vindt, en vervolgens op wat voor jouw communicatie-uiting belangrijk is. Dat zijn vaak twee verschillende dingen! 

In het geval van de bloempot kun je je bijvoorbeeld afvragen wat het doel van je (marketing)communicatie is. Wil je dat ene specifieke ding zo snel mogelijk kwijt of wil je dat mensen voortaan voor al hun tuin- en interieurbenodigdheden als eerste aan jou denken? Beide situaties vragen om een andere aanpak.     

Ik vind het leuk om samen te kijken naar wat er nu is, wat er moet komen, en hoe dat in de beste taal en communicatievorm kan worden gegoten. Soms betekent het dat we vanaf nul beginnen en ik al het schrijfwerk voor m'n rekening neem, van de voorbereidende tot de uitvoerende fase. Maar veel van mijn opdrachten bestaan ook uit 'schuttingwerk'. Hierbij ligt er vaak al wel wat tekst en gooit iemand dat materiaal over de schutting op het moment dat ze er niet meer uitkomt. Ik vang het aan de andere kant van de schutting op, verbouw het een beetje, doe er een strik omheen en gooi de boel weer terug. 

Van wat je wilt naar wat werkt

Kan ik iets voor jou doen? Wil je ondersteuning bij je communicatie- en/of contentstrategie, heb je een interview of column nodig, wil je je studenten of medewerkers een workshop op het gebied van (creatief) schrijven bieden of wil je gewoon dat iemand even de d/t-fouten uit je tekst plukt? Laat het me weten.