Schrijfworkshops en manuscriptbegeleiding

Iedereen kan schrijven.

Misschien niet iedereen kan spellen, maar daar heb ik het hier niet over. Wat ik bedoel gaat over verhalen vertellen op papier; over de kunst om wat jij voor je ziet, zo te beschrijven dat het bij een ander ook gaat leven.

Schrijven is een vak en een vak kun je leren. Talent is daarbij handig – maar we kunnen zonder. Wat pas echt noodzakelijk is, is bereidheid om door de zure appel heen te bijten. Leren schrijven is leren schrappen, is inzien dat die ene geniaal grappige zin je hele column onderuithaalt, is erkennen dat ‘waargebeurd’ nooit een excuus is.

Als je dat kunt – als je inzicht weet te verwerven in je eigen schrijven en schrijfproces – gaat er een hele wereld aan inhoudelijke en stilistische mogelijkheden voor je open.

Daarvoor is het allereerst nodig om je los te weken van gewoontes en (onbewuste) overtuigingen over ‘hoe het hoort’ of ‘wat nu eenmaal werkt’. Met die insteek leer ik je anders te kijken naar je eigen en andermans teksten.

Mijn workshops zijn echte werkplaatsen: theorie blijft beperkt tot hooguit twintig minuten, er zal veel worden geschreven. Alle teksten worden gelezen en besproken, ook die van jou. Om die reden houd ik de groep graag zo klein en behapbaar mogelijk en duren mijn lessen minimaal drie, liefst vier uur.

 

Bij een schrijfles kun je denken aan:

  • columns of blogs schrijven voor online of gedrukte media
  • storytelling, om bijvoorbeeld het verhaal van een organisatie naar boven te krijgen
  • aantrekkelijke content schrijven voor social media
  • korte verhalen (fictief, autobiografisch, en alles daartussenin)
  • tekst en communicatie leren (her)schrijven aan de hand van een corporate huisstijl  

 

Aan deze pagina wordt nog wat gesleuteld. Binnenkort vind je hier meer informatie. Tussentijdse vragen? Mail me.